Son Dakika Haberleri

Aldı Sözü Anadolu kitabı yarışma soruları ve cevap anahtarı



ALDI SÖZÜ ANADOLU

1- İlk bölümde önsözde çınar neye benzetilmiştir?

A)Çınar dediğin devlet gibidir.
B)Gökkuşağına
C)Yüce bir dağa
D)Koca bir kartala
2- Nuh tufanında Doğu Anadolu’da hangi iki dağın adının verildiği
A)Süphan ve AllahuEkber Dağları
B)Palandöken Dağları
C)Toroslar
D) Beşparmak Dağları
3- Osmanlı Devletinin en parlak günlerinde Avusturya’dan gelen elçi Kanuni Sultan Süleyman’la nerede görüşmüştür?

A) Manisa
C) Tokat
D) Bursa

4- “Tanrı Güzelliklerini Öteki Ülkelere Ayrı Ayrı Dağıtırken Burada Hepsini Bir Araya Getirmiştir…” diyen seyyah kimdir?

A) İbn-i Batuta
B) Evliya Çelebi
C) İbn-i Haldun
D) Asaf Halet Çelebi

5- Okumuş bir genç Anadolu’da bir kasabaya giderken yarı yolda bir Anadolu köylüsünün kulübeciğinde geceler. İkram edecek bir şey bulamayan fakir köylü konuğu için ne yapıyor?

A) Şarkı söyler
B) Şakır şakır oynar
C) Koyun keser
D) Şiir yazar

6- Anadolu ozanlarının yemeklerle ilgili yazdıkları şiirlerin adı nedir?

A) Yemeklerimiz
B) Yemekname
C) Anadolu Yemekleri
D) Yemek destanı

7- “Bir Sıcak Çorba Anadolu” da hangi çorbanın hikayesi anlatılmıştır?

A) Yoğurt Çorbası
B) Tarhana Çorbası
C) Düğün Çorbası
D) Yayla Çorbası

8- Kıbrıs Köylerinde kahveden sonra konuklar ne ikram ediliyor?

A) Lokum
B) Su
C) Ceviz
D) Tatlı

9- II. Selim Seferden dönerken konuk olduğu çoban tuz-ekmek hakkı için padişahtan ne ister?

A) Canının Sağlığını
B) Pınarın Başına Bir şehir Kurmasını
C) Bir kese D) Kendine ait bir yayla

10- Silifke’nin keklik oyunu hangi gelenekle başlamıştır?

A) Yörük geleneği
B) Kuş besleme geleneği
C) Keklik konduran ozan geleneği
D) Keklik avlama geleneği

11- Eli Değnekli yaşlı bir adam keçilerini otlatan Yörük kızından su ister, suyu olmayan kız süt ikram eder bundan memnun olan yaşlı adam, elindeki değneği oracığa dikiverir. O değnek neye dönüşür?

A) Yılana
B) Pınara
C) İnsana
D) Çınara

12- Anadolu’nun yiğitlik, mertlik destanları vardır. Kimi Anadolu’nun yüreğinden fışkıran ortaklaşa destandır, kimi belli bir ozanın sazından çıkar. Akdeniz donanmalarına görev yapmış levent ozanlardan Çırpanlı, çağdaşı Kul Mustafa kim için destan yazmıştır?

A) Piri Reis
B) Oruç Reis
C) Çaka Bey
D) Murat Reis

13- Sinop Kalesinin alınmasında önemli başarılar sağlayan Bayraktar Mehmet Baba, Süleyman Pervane tarafından nasıl ödüllendirilmiştir?

A) Adına Fatih Baba denmiş
B) Kale komutanı yapılmış
C) Sinop valisi yapılmış
D) Adına cami yaptırılmış

14- Fethi Orhan Gazi tarafından Abdurrahman Gazi’ye verilen Kocaeli’nin kuzeyindeki kalenin adı nedir?

A) Karahisar Kalesi
B) Aydos Kalesi
C) Şamandıra Kalesi
D) Estergon Kalesi

15- Aşağıdakilerden Hangisi Anadolu Şehir destanlarında Dadaloğlu’nun şiirinde geçen şehirlerdenlerden biridir?

A) Kahramanmaraş
B) Konya
C) Niğde
D) Kars

16- “Anadolu Manilerde” bölümünde hangi konudaki maniye örnek verilmemiştir?

A) Aşık Manisi
B) Baş Mani
C) Şehir Manileri
D) Kahramanlık Manileri

17- “ İnce Çayır Biçilir mi? Sular ayaz içilir mi? Bana yardan geç diyorlar Yar tatlı olur, geçilir mi? Yukarıdaki ağıt türküsünün hikayesi nerede geçmiştir?

A) Konya- Meram Bağları
B) Şanlıurfa
C) Sivas-Yıldızeli
D) Kırşehir

18- “Kim sevmez gel demeden geleni … kız gelir oğlanın ayağına, “kalk gidelim emmi oğlu” der…” emmi oğlu türküsünün hikayesi nasıl bitmiştir?

A) Emmi çocukları muradına ermiştir
B) Düşman aileler oldukları için öldürülmüşlerdir?
C) Burdur gölüne gömülüp kaybolmuşlardır
D) Uzak diyarlara kaçıp evlenmişlerdir

19- Anadolu’nun bir çok köy, kasaba ve kentinde halk hikayelerinin kahramanlarına ait makamlar türbeler vardır. Bunlardan biride Konya’da dır. Bu türbe kimlere aittir?

A) Tahir ile Zühre
B) Emrah ile Selvihan
C) Aşık Garip ile Şahsenem
D) Aslı ile Kerem

20- Konya’nın kaşıkçılar çarşısında sanatının bütün incelik ve hünerini göstererek kaşık yapan kaşıkçı güzelin özelliği nedir?

A) Güzellik de eşsiz bir paşa kızı
B) Kara gözlü fakir bir köy güzeli
C) Yakışıklı bir delikanlı
D) Kaşıkçının sevdiği kız

21- “ Atalar sözü destanı”nın yazarı, Lale Devri nakkaşı ve ressamı Levni’nin asıl adı nedir?

A) Abdülcelil Çelebi
B) Abdurrahman Çelebi
C) Yahya Çelebi
D) Süleyman Çelebi

22- Hititlerin baş şehri Hattuşaş’ın kurulduğu, “Anadolu’nun Tarih Hazineleri” bölümünde efsanesi anlatılan Çorum Sungurludaki höyüğün adı nedir?

A) Alaca Höyük
B) Çatal Höyük
C) Karain Mağarası
D) Yazılı Kaya




Cevaplar

1-a
2-a
3-b
4-a
5-b
6-d
7-b
8-a
9-b
10-c
11-b
12-d
13-a
14-b
15-c
16-d
17-a
18-c
19-b
20-c


Benzer Dosyalar